50 €/t buraków kontraktowanych w Krajowej Grupie Spożywczej

Od kilku miesięcy rośnie cena cukru w sklepach. Te zmiany nie umykają uwadze rolników uprawiających buraki cukrowe, którzy oczekują większych udziałów w zyskach.
Dopiero spadek areału uprawy buraka cukrowego skłonił producentów cukru do podwyżek cen skupu korzeni. Zdjęcie: Dreczka

Przez kilkanaście lat cena bazowa skupu korzeni buraka cukrowego tkwiła na poziomie nieco ponad 26 €/t. Ale przed rokiem dało się odczuć, że plantatorzy już dłużej nie mają zamiaru akceptować tej sytuacji. Zaczęli masowo ograniczać kontraktację, na co producenci cukru zareagowali zachętami w postaci podwyżek cen skupu korzeni.

Kwestia cen nadal otwarta

Pod koniec stycznia br. większość producentów cukru oferowała już ok. 34 €/t korzeni. Jednak cukru w sklepach nadal brakowało i jego cena rosła. W obawie o migrację dostawców kolejne cukrownie reagowały na wnioski organizacji plantatorów i godziły się na podnoszenie cen skupu. Kampania buraczana trwa już blisko miesiąc i okazuje się, że kwestia cen skupu nadal pozostaje otwarta na negocjacje.

W miniony poniedziałek (17 października) Rada Związków Plantatorów Buraka Cukrowego usiadła do stołu negocjacyjnego z przedstawicielami zarządu Krajowej Grupy Spożywczej SA (dawniej Krajowa Spółka Cukrowa). Wynik rozmów jest taki, że cena skupu buraków kontraktowanych o bazowej jakości (16% cukru) w roku gospodarczym 2022/23 zostaje podniesiona do poziomu nie mniejszego niż 50 €/t (netto). Na tę kwotę składa się cena podstawowa 37 €/t i świadczenie gwarantowane – 13 €/t (zaliczka na poczet świadczenia dodatkowego powiązanego z ceną cukru). Za buraki nadwyżkowe na razie obowiązuje stawka 120 zł/t (netto). Jednak strony biorące udział w negocjacjach uzgodniły, że ostateczny poziom ceny skupu buraków nadwyżkowych zostanie ustalony na kolejnym spotkaniu.

Różnice są duże

Wobec tak znacznej poprawy sytuacji plantatorów związanych z największym producentem cukru w kraju nie sposób zwrócić uwagi na warunki skupu surowca w innych spółkach. Poniżej zestawiono ceny buraków kontraktowanych o zawartości cukru 16% w poszczególnych koncernach po przeliczeniu na złote według ogłoszonego kursu euro (stan na 17 października 2022):

  • Krajowa Grupa Spożywcza: 236,95 zł/t;
  • Nordzucker: 194,39-199,61 zł/t (w zależności od rodzaju umowy);
  • Pfeifer & Langen: 223,20 zł/t;
  • Südzucker: 207,44 zł/t (cena średnia).
© Materiał chroniony prawem autorskim. Zasady przedruków w regulaminie.