Jakiego surowca poszukuje przemysł? 4 rośliny towarowe

Zawirowania na rynku zbóż i kukurydzy sprawiają, że rolnicy poszukują alternatywnych roślin jarych. Zobacz, jakie płody rolne z łatwością znajdą nabywców i dlaczego.
Większe zainteresowanie uprawą buraka cukrowego to efekt poprawy warunków umów kontraktacyjnych. Zdjęcie: Panek

Zawirowania na rynku zbóż sprawiają, że rolnicy poszukują alternatywnych roślin jarych. Po drugiej stronie są przetwórcy, którzy dzięki zmodernizowaniu lub rozbudowie swoich fabryk zwiększają moce przerobowe. A to oznacza wzrost zapotrzebowania na surowiec i często aktywne poszukiwanie dostawców.

Powierzchnia których roślin towarowych może wzrosnąć najbardziej? Uprawy zostały uszeregowane z uwzględnieniem areału zasiewów w 2022 r. (według danych ARiMR):

1. Owies
  • Areał: 454 tys. ha w 2022 r.
  • Powody: zainteresowanie owsem z każdym rokiem rośnie, szczególnie w segmencie konsumpcyjnym. Nasze ziarno trafia do największych znanych producentów spożywczych mieszanek owsianych „fit” w całej Europie. Pojawiają się nowe możliwości przerobu (tłoczenie oleju, produkcja mąki) oraz zastosowania (przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny).
  • Przykład: Melvit (Kruki, Mazowieckie) – to jeden z największych producentów kasz i płatków zbożowych w Polsce. Od 2017 r. ilość przetwarzanego owsa w zakładzie wzrosła o 39%, z tendencją wzrostową w kolejnych latach. Dlatego fabryka zaprasza do współpracy nowych producentów owsa i owsa bio, a także jęczmienia, orkiszu i gryki.
2. Burak cukrowy
  • Areał: 221 tys. ha w 2022 r.
  • Powody: w ostatnich latach areał uprawy buraka cukrowego spadał. Przyczyną była lepsza opłacalność innych upraw towarowych. Teraz roślina ta znowu zyskuje na atrakcyjności. Nie bez znaczenia jest poprawa warunków umów kontraktacyjnych, jakie miały miejsce w minionym roku we wszystkich koncernach cukrowych, działających w naszym kraju.
  • Koncerny cukrowe: Polski Cukier, Nordzucker, Pfeifer & Langen, Suedzucker.
3. Ziemniak
  • Areał: 182 tys. ha w 2022 r.
  • Powody: areał tej rośliny okopowej w ostatnich latach również spadał, podobnie jak buraka cukrowego. Wypadały przede wszystkim małe uprawy amatorskie. Wygląda na to, że zła passa dla ziemniaka się odwraca. Są dobre wiadomości dla plantatorów wyspecjalizowanych w uprawie towarowej, zarówno na frytki, jak i na skrobię.
  • Przykłady:
    - Farm Frites (Lębork, Pomorskie) – firma ta niedawno rozbudowała fabrykę i znacząco zwiększyła moce produkcyjne. Do produkcji frytek wykorzystuje takie odmiany, jak: Innovator, Ludmilla, Fontane, Edison i Zorba. Ten odbiorca poszukuje do współpracy producentów ziemniaka z całej Polski. Oferuje wsparcie na etapie prowadzenia upraw w sezonie wegetacyjnym. Co więcej, jest otwarty na dostawy zarówno prosto z pola, jak i z magazynów.
    - Pepees (Łomża, Podlaskie) – zakład ten może skupić ponad 200 tys. t ziemniaków skrobiowych, ale surowca w tej części kraju jest za mało. Dlatego fabryka zachęca plantatorów do uprawy ziemniaka skrobiowego i obiecuje płacić w bieżącym roku najwyższą cenę w swojej historii. W planach jest również wprowadzenie tzw. dopłat lojalnościowych dla stałych dostawców.
    - Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno (Wielkopolska) – fabryka ta również zwiększa produkcję skrobi ziemniaczanej. Ma oferować atrakcyjne warunki cenowe, materiał sadzeniakowy w korzystnych cenach do rozliczenia jako kompensata za dostarczony surowiec oraz inne benefity. Zaprasza do kontraktacji ziemniaka skrobiowego także nowych plantatorów.
4. Soja
  • Areał: 48 tys. ha w 2022 r.
  • Powody: to jedyna roślina strączkowa, która w minionym roku podwoiła swój areał uprawy w naszym kraju i może to znów powtórzyć. Sprzyja temu otwarcie nowej perspektywy Wspólnej Polityki Rolnej 2023-27 zawierającej nowe wymogi – warunkowości i ekoschematów. Warto pamiętać, że soja znalazła się na liście upraw o pozytywnym wpływie na glebę.
  • Przykład: Zakład Uszlachetniania Białka Roślinnego (Osiek, Kujawsko-Pomorskie) – prowadzi całoroczny skup soi i preferuje tę z polskich pól. Przerabia ją na wysokobiałkowe komponenty paszowe. Po zeszłorocznej poważnej rozbudowie fabryki aktualne moce przetwórcze sięgają aż 350 tys. t soi. A to oznacza, że ten jeden zakład jest w stanie przerobić surowiec z powierzchni 120-140 tys. ha.
© Materiał chroniony prawem autorskim. Zasady przedruków w regulaminie.