Ceny cukru najwyższe od 13 lat!
Anomalia klimatyczna El Niño spowodowała, że we wrześniu ceny cukru na świecie osiągnęły najwyższy poziom od 13 lat. Istnieją poważne obawy dotyczące zbiorów trzciny.
Wstępne szacunki sugerują spadek produkcji cukru w Tajlandii i Indiach, czyli odpowiednio drugim i trzecim co do wielkości eksporterze na świecie. Przyczyną jest zjawisko pogodowe El Niño mające swoje źródło w Pacyfiku. Wiąże się ono ze wzrostem temperatury na świecie, któremu w niektórych częściach świata towarzyszą susze, a w innych ulewne deszcze. Działająca przy ONZ, organizacja ds. wyżywienia i rolnictwa (FAO) przewiduje spadek podaży cukru w kampanii 2023-24.
Mniejsza podaż u największych eksporterów
Według FAO, ostatni skok cen cukru zatrzymał komunikat o obfitych zbiorach trzciny cukrowej w Brazylii (największego producenta i eksportera cukru na świecie). Jednak rosnąca cena ropy naftowej i osłabienie kursu brazylijskiej waluty (real) w stosunku do dolara amerykańskiego, skłoniło producentów cukru do przetwarzania części zbiorów na etanol. Skutkiem jest spadek podaży na rynku wzrost ceny u eksporterów.
- Sprawdź: Ceny cukru nadal rosną
Warto zauważyć, że w swoim ostatnim komunikacie FAO podniosła prognozę światowej produkcji zbóż w 2023 r. do 2,82 mld t, co byłoby rekordem. Zmiana ta wynika ze wzrostu szacunków dla pszenicy, przy lepszych plonach w Rosji i na Ukrainie. Jednocześnie obniżono prognozy dla Kanady ze względu na panującą suszę, jaka utrzymywała się w głównych prowincjach uprawy zbóż (Alberta i Saskatchewan).
W dół zrewidowano także prognozy zbiorów pszenicy w Argentynie i Kazachstanie. Jednak spadki w tych krajach rekompensowane są z nawiązką u największych światowych eksporterów zbóż.