Produkty spożywcze z kukurydzy – co można jeść?

Polski Związek Producentów Kukurydzy rusza z nową kampanią promocyjną. Jej celem jest zachęcanie do spożywania różnych produktów z udziałem ziarna kukurydzy.
Kukurydza cukrowa najczęściej wykorzystywana jest jako warzywo do produkcji mrożonek i konserw. Zdjęcie: Panek

Uprawa kukurydzy w Polsce, zwłaszcza w ostatniej dekadzie, bardzo się rozwinęła. Przyczyniły się do tego zmiany klimatyczne, bogactwo nowych odmian, umiarkowane wymagania glebowe, łatwa do opanowania technologia produkcji oraz szerokie możliwości zbytu i opłacalność produkcji. Aktualnie roślina ta zajmuje u nas ponad 1,7 mln ha użytków rolnych, co stanowi silną 2. pozycję w strukturze zasiewów, tuż po pszenicy.

– Ziarno kukurydzy może być z powodzeniem stosowane w żywieniu ludzi, przy stosunkowo jeszcze niskim spożyciu w Polsce. Ze względu na swój skład chemiczny oraz wartości pokarmowe ziarno kukurydzy jest stosowane w wielu produktach spożywczych. Szczególne znaczenie ma w żywieniu dietetycznym, zwłaszcza u osób uczulonych na gluten.

Teresa Nowacka, Polski Związek Producentów Kukurydzy

Coraz więcej nowych odmian kukurydzy przydatnych jest do przetwórstwa spożywczego. Oto jakie produkty wytwarzane są najczęściej na bazie tej rośliny:

  • mąka kukurydziana – otrzymywana jest w wyniku przemiału ziarna kukurydzy. Posiada żółty kolor. Wykorzystuje się ją do produkcji pieczywa, makaronów, herbatników, ciast i tortilli. Sprawdzi się też w kuchni jako zamiennik mąki pszennej;
  • skrobia kukurydziana (mazeina) – uzyskuje się ją z białych pręcików kukurydzy. Ma postać białego proszku o neutralnym zapachu. Ze względu na właściwości zagęszczające znajduje zastosowanie jako zagęszczacz do potraw oraz dodatek do wypieków;
  • kasze – w zależności od odmiany kukurydzy mogą być zwykłe (białe albo złote) oraz ryżowe (białe z żółtawym odcieniem). W sklepach można znaleźć kaszę pełną, średnią, drobną i kukurydzianą kaszę mannę;
  • płatki kukurydziane – produkuje się je z rozgniecionego i ugotowanego ziarna białej kukurydzy. Często wchodzą w skład mieszanek musli;
  • olej kukurydziany – świeży ma pomarańczowy kolor, a rafinowany jest ciemnożółty. Ma przyjemny smak i zapach, jest przezroczysty. Powinien być spożywany na zimno;
  • kukurydza konserwowa – jest to pasteryzowane ziarno kukurydzy cukrowej, oferowane w słoikach i puszkach;
  • gotowane kolby – ten przysmak przygotowuje się z kukurydzy cukrowej;
  • popcorn – powstaje w wyniku prażenia ziarna kukurydzy pękającej;
  • alkohole – na drodze fermentacji i destylacji uzyskuje się burbon, spirytus i wódkę.

Kampania prowadzona jest pod hasłem: „Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy dla celów spożywczych”, przy wsparciu finansowym Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. W jej ramach odbywają się liczne spotkania, szkolenia i warsztaty, a także ukazują się liczne publikacje.

© Materiał chroniony prawem autorskim. Zasady przedruków w regulaminie.