MaxiMaize i inne kukurydziane nowości od Syngenty
Pola Klasy S Kukurydza organizowane są dla rolników, którzy chcą zobaczyć, jak się zachowują odmiany kukurydzy w warunkach polowych oraz poznać nowości.
Pola Klasy S to spotkania dla rolników, organizowane przez firmę Syngenta w sezonie wegetacyjnym w kilku lokalizacjach w Polsce. Pokazywane są tam odmiany najpopularniejszych roślin rolniczych i przeprowadzone lub planowane zabiegi ich ochrony. Wrzesień i październik są szczególnie dedykowane kukurydzy. A zatem jakie nowości przygotowała firma tym razem? Sprawdzam to na polu demonstracyjnym w Winnej Górze k. Miłosławia (Wielkopolska).
Trzy odmiany w jednym worku
Dużym zainteresowaniem uczestników spotkania cieszyła się tegoroczna nowość – MaxiMaize. Pod tą nazwą kryje się mieszanina 3 wyselekcjonowanych odmian mieszańcowych dwuliniowych kukurydzy kiszonkowej Syngenta. Wszystkie zaliczane są do tzw. grupy Powercell, czyli wyróżniają się zawartością energii i strawnością.
– MaxiMaize to unikalna mieszanina 3 wybranych odmian kukurydzy kiszonkowej w jednym worku, o bardzo podobnych parametrach fizjologicznych i zbliżonym terminie kwitnienia. Udział każdej z nich jest taki sam, co oznacza, że są równomiernie wysiewane na polu. Wszystkie pochodzą z programu hodowlanego Powercell i gwarantują tym samym maksymalny plon, maksymalną jakość oraz maksymalną stabilność plonowania.
Łukasz Bojkowski, kierownik ds. sprzedaży nasion Syngenta Polska Zachodnia
Kolekcja odmian kukurydzy w Winnej Górze została założona na glebach mozaikowatych, klasy bonitacyjnej IV-V. Nawozy podstawowe zostały rozsiane pod koniec marca, a azot krótko przed siewem. Uprawę przedsiewną i siew wykonano za jednym przejazdem 27 kwietnia. Chemiczne odchwaszczanie przeprowadzono 10 maja za pomocą dwóch herbicydów: Lumax 537,5 SE (2,5 l/ha) + nikosulfuron (40 g s.cz./ha). Natomiast pozostałe nawozy były aplikowane pogłównie – rzutowo i dolistnie. Ogółem zastosowano 143 kg N/ha, 60 kg P2O5 i 90 kg K2O.
Wśród prezentowanych odmian dominowały nowe mieszańce, zarejestrowane w ostatnich trzech latach głównie w katalogu wspólnotowym (CCA). W Winnej Górze można było przyjrzeć się kreacjom kukurydzy na kiszonkę i ziarno w szerokim zakresie wczesności:
1. wczesne:
- SY Calo (FAO 220-230), ziarnowa, toleruje wczesne siewy i gleby wolniej nagrzewające się wiosną;
- SY Fermin (FAO 230), nowość na kiszonkę z grupy Powercell, mocny stay green;
- SY Invictus (FAO 230), nowość;
2. średnio wczesne:
- SY Daikini (FAO 240), nowość;
- SY Collosseum (FAO 250), kiszonkowa, sprawdza się we wszystkich stanowiskach;
- SY Feronia (FAO 250), nowość na kiszonkę z grupy Powercell, dużo wybacza i ma sobie radzić w każdych warunkach;
- SY Marimba (FAO 250), ziarnowa, wyróżnia się beczułkowatymi kolbami, bardzo dobrze wypełnionymi ziarnem;
- SY Nomad (FAO 250), nowość na kiszonkę z grupy Powercell, cechuje się bardzo dobrą zdrowotnością;
3. średnio późne:
- SY Fregat (FAO 260), ziarnowa, o podwyższonej odporności na okresowe susze i polecana na słabsze gleby;
- SY Amfora (FAO 260-270), nowość na kiszonkę z grupy Powercell, nadaje się do siewu na gleby wolniej nagrzewające się;
- SY Torino (FAO 270-280), ziarnowa, szybko oddaje wodę z ziarna dzięki mocnemu dry down;
4. późne:
- Premeo (nowość).
Ciekawostką techniczną, którą firma przygotowała na nadchodzący sezon, jest Seed Selector. To cyfrowe narzędzie opierające się na technologii łączącej sztuczną inteligencję, dwie dekady zebranych danych agronomicznych i prosty interfejs. Służy ono do tworzenia rekomendacji odmianowych dla danego pola w celu uruchomienia ich maksymalnego potencjału.