KR 2023: Nowe odmiany ziemniaka
Komisja ds. Rejestracji Odmian Ziemniaka pozytywnie zaopiniowała wpisanie do krajowego rejestru 5 nowych odmian ziemniaka. Wśród nowości są cztery skrobiowe.
Od pewnego czasu krajowy rejestr odmian ziemniaka zasilają tylko nowości pochodzące z krajowych hodowli. Ośrodki zagraniczne nie wykazują zainteresowania sprawdzaniem wartości gospodarczej swoich odmian w oficjalnych badaniach prowadzonych w Polsce. Żeby wejść na nasz rynek korzystają z tzw. listy europejskiej (CCA), która umożliwia szybsze zaistnienie w produkcji. Natomiast odmiany z krajowych hodowli takiej możliwości nie mają. Dlatego pełna droga rejestracyjna jest niezbędna, aby ich sadzeniaki mogły legalnie trafić do obrotu.
Wczesne i średnio wczesne
W miniony czwartek Komisja ds. Rejestracji Odmian Ziemniaka działająca przy Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych pozytywnie zaopiniowała wpisanie do krajowego rejestru 5 nowych odmian ziemniaka. Wśród nowości jest jedna odmiana jadalna i cztery skrobiowe, zakwalifikowane do grupy wczesnych i średnio wczesnych. Natomiast ich wspólną cechą jest duża odporność na wirusa Y (specjalność krajowych hodowli).
Po posiedzeniu Komisji dyrektor COBORU wydał postanowienie o zamiarze wpisania do krajowego następujących odmian ziemniaka:
- Rima (HZ Zamarte) – jadalna, średnio wczesna o średnim potencjale plonowania. Typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy lekko mączysty do ogólnoużytkowego. Kolor miąższu kremowy. Duża odporność na wirusa Y;
- Brylantt (PMHZ Strzekęcino) – skrobiowa, wczesna. Plon skrobi powyżej wzorca dla grupy wczesności. Zawartość skrobi średnio 20,4%. Duża odporność na wirusa Y;
- Gladius (PMHZ Strzekęcino) – skrobiowa, średnio wczesna. Plon ogólny oraz skrobi duży. Zawartość skrobi średnio 19,2%. Duża odporność na wirusa Y;
- Sempre (PMHZ Strzekęcino) – skrobiowa, średnio wczesna. Plon ogólny oraz skrobi duży. Zawartość skrobi średnio 19,0%. Duża odporność na wirusa Y;
- Zeta (HZ Zamarte) – skrobiowa, wczesna. Plon skrobi na poziomie wzorca dla grupy wczesności. Zawartość skrobi średnio 19,4%. Duża odporność na wirusa Y.