Cukrownictwo likwiduje etaty

Od kampanii 2017/18 w unijnym sektorze cukrowniczym zlikwidowano blisko 3600 miejsc pracy – informuje Europejskie Stowarzyszenie Przemysłu Cukrowego.
Likwidacja kwotowania produkcji cukru w Unii Europejskiej spowodowała zamknięcie kilku cukrowni i rejonów uprawy buraka cukrowego.  Zdjęcie: Dreczka

Po zniesieniu kwotowania produkcji cukru europejski sektor cukrowniczy w ciągu 3 lat stracił blisko 3580 miejsc pracy. Taki wniosek wynika z Raportu Statystycznego 2020/21, który przygotowała Konfederacja Europejskiego Przemysłu Cukrowniczego (CEFS). W kampanii 2020/21 liczba pracowników zatrudnionych na stałe w europejskich cukrowniach spadła poniżej 20 tys. Natomiast łączna liczba pracowników w trakcie kampanii (wraz z sezonowymi) nieco przekroczyła 25 tys., co w ujęciu rok do roku oznaczało spadek o ponad 1100 osób. Warto pamiętać, że w kampanii 2017/18 unijny przemysł cukrowniczy zatrudniał blisko 29 tys. osób.

Niektóre kraje bez cukrowi

Według CEFS w roku gospodarczym 2020/21 w Unii Europejskiej pracowało 91 cukrowni. Było to o 12 mniej niż w sezonie 2017/18 i o 14 mniej niż w kampaniach od 2010 do 2015 r. W ciągu sześciu lat zamknięto 4 fabryki we Francji, wszystkie 3 w Grecji, po 2 w Niemczech i we Włoszech oraz po 1 w Polsce, Rumunii i Chorwacji. W sezonie 2020/21 najwięcej czynnych cukrowni było we Francji – 21, następnie w Niemczech – 18 i w Polsce – 17. Uprawa i przerób buraka cukrowego został ograniczony do 17 krajów członkowskich UE.

Zamykanie cukrowni powoduje spadek liczby plantatorów buraka cukrowego w Unii Europejskiej. Jeszcze w kampanii 2016/17 buraki uprawiało prawie 132 tys. rolników. Ale wystarczyły 4 lata, żeby ich liczba stopniała do nieco ponad 105 tys. W tej grupie najliczniejsi byli plantatorzy z Polski – 29 300, Francji – 23 700 i Niemiec – 23 600.

© Materiał chroniony prawem autorskim. Zasady przedruków w regulaminie.