Szybki sposób na nowe cechy
Naukowcom udało się zmodyfikować jęczmień w taki sposób, że roślina rozwinęła nową genetyczną odporność na ważne wirusy. Zrobili to za pomocą nożyc genowych Cas9.
Chociaż unijne prawodawstwo w zakresie szerokiego wykorzystania inżynierii genetycznej w hodowli roślin jest dopiero tworzone, to w laboratoriach od dawna prowadzi się zaawansowane testy. Przede wszystkim chodzi o wprowadzenie do organizmów określonych cech warunkowanych genetycznie, które będą podlegały dziedziczeniu. Wymuszona zmiana genetyczna zwana edycją genomu, w przypadku roślin może skracać drogę do uzyskania roślin o nowych możliwościach. W ostatnich latach najpopularniejsze jest wprowadzanie cech przystosowujących gatunek do zmian klimatycznych, ale także poprawa parametrów uzyskiwanych plonów czy odporności na agrofagi.
Znaleźli, wycięli i wstawili do innej odmiany
Zespołowi badawczemu z Instytutu Genetyki Roślin i Badań Roślin Uprawnych im. Leibniza w Gatersleben (Niemcy), udało się wyizolować i przenieść do genomu jęczmienia ozimego wariant genu PDIL5-1. Jest on odpowiedzialny za odporności na wirusa żółtej mozaiki jęczmienia (BYMV) i wirusa łagodnej mozaiki jęczmienia (BMMV). Oba wirusy są przenoszone jesienią na młode siewki jęczmienia ozimego i mogą powodować straty w plonach sięgające 50%. Geny odporności znajdowano w starych odmianach i dzikich krewniakach jęczmienia uprawnego. Do zabiegu wykorzystano metodę nożyc genowych Cas9.
Wyniki są więcej niż obiecujące, twierdzą naukowcy. W teście szklarniowym specjalnie zmodyfikowane rośliny były nie tylko odporne na infekcję wirusem mozaiki jęczmienia (BMMV), ale też nie miały negatywnego wpływu na wzrost i plonowanie. Można przypuszczać, że modyfikacja genów PDIL będzie również prowadziła do odporności na wirusy u innych gatunków roślin.