KukuryDzionek, czyli rozmowy o kukurydzy

Tegoroczne zbiory kukurydzy na kiszonkę nabierają tempa. Poznaj metody firmy Limagrain na określenie zawartości suchej masy w zielonce, a także nowe odmiany.
Kolby nowych odmian kukurydzy Limagrain wyróżniają się małym udziałem osadki – Marek Skwira. Zdjęcie: Panek

Tomasz Palka gospodarujący Dominikowicach k. Poddębic (Łódzkie), ma na swoim polu kolekcję kilku odmian kukurydzy firmy Limagrain. W minioną niedzielę (12 września br.) w ramach KukuryDzionka można było im się bliżej przyjrzeć. Wydarzenie przebiegało w konwencji wymiany spostrzeżeń rolników z zakresu różnych aspektów uprawy kukurydzy, od wyboru odmian, poprzez nawożenie, aż po zbiór. Poziom merytoryczny dyskusji wsparły dwie firmy: hodowlano-nasienna Limagrain oraz nawozowa K+S.

5 wybranych odmian z bliska

W Dominikowicach można było zobaczyć 5 odmian kukurydzy z firmy Limagrain o różnej wczesności i przeznaczeniu. Wśród nich były zarówno te wiodące, jak i zupełne nowości. A każda z nich wysiana w dwóch wariantach zaprawowych. Oto one:

  • Ashley (CCA 2021, w trakcie rejestracji w Polsce) – odmiana wczesna (FAO 220), ziarnowa. Wyróżnia się wczesnym wigorem. Dzięki temu polecana jest do uprawy w północnych rejonach kraju, ale także do opóźnionego siewu lub do wczesnego zbioru. Tworzy wysokie rośliny, kolby o cienkiej osadce i ziarno w typie flint/dent.

– Ashley to najnowsza odmiana w ofercie, która charakteryzuje się znakomitą tolerancją na okresowe niedobory wody. A więc jest jednym z kilku naszych produktów, zakwalifikowanych do programu Hydraneo. Oznacza to, że reaguje mniejszym spadkiem plonu w okresach niedoboru wody niż klasyczne odmiany ziarnowe.

Marek Skwira, kierownik odpowiedzialny za kukurydzę w Limagrain
  • LG 31.240 (nowość) – odmiana wczesna (FAO 230), ziarnowa. Łączy wczesny wigor i wysoki potencjał plonowania. Tworzy wysokie rośliny typu stay green, dopylone kolby i ziarno w typie dent. Zdaniem Marka Skwiry, to pierwszy reprezentant ziarna typu dent w ofercie Limagrain, w tak wczesnej grupie. Ponadto posiada znakomity "dry down", czyli zdolność do szybkiego wysychania ziarna w końcowej fazie dojrzewania na polu.
  • LG 30.215 (KR 2015) – odmiana wczesna (FAO 230), ziarnowa. Z uwagi na wysoką jakość ziarna rekomendowana jest na cele młynarskie. Wyróżnia się wczesnym wigorem i sprawdza się w warunkach wczesnego siewu. Ziarno w typie flint/dent. Jest to też kolejna odmiana z programu Hydraneo, która wykazuje większą tolerancję na warunki stresowe.
  • LG 31.250 (KR 2018) – odmiana średnio wczesna (FAO 250), uniwersalna (kiszonka, ziarno, grys). Może być surowcem do produkcji wysokoenergetycznej kiszonki, sprawdzi się w uprawie na ziarno, a także z uwagi na bardzo dobre parametry grysowe posiada rekomendacje na cele młynarskie. Również odmiana z programu Hydraneo. Ziarno w typie flint/dent. Co więcej, ziarno szybko oddaje wodę w końcowej fazie dojrzewania i łatwo się omłaca.
  • LG 31.330 (nowość) – odmiana średnio późna (FAO 270), ziarnowa. Cechuje się wysokim potencjałem plonowania. Może być interesująca dla rolników z cieplejszych regionów kraju. Tworzy wysokie rośliny i ziarno typu dent. Również odmiana z programu Hydraneo.
Sposoby na określenie suchej masy

Optymalny termin zbioru kukurydzy na kiszonkę przypada na fazę woskową lub woskowo-szklistą ziarna, tj. gdy zawartość suchej masy waha się w przedziale 30-35%. Tylko jak precyzyjnie ustalić ten moment? Firma Limagrain proponuje swoje dwie metody monitoringu zawartości suchej masy:

  1. mobilne laboratoriom NIRS LG LAB – przybyli na zgłoszenie przedstawiciele firmy Limagrain pobierają próbki kukurydzy z plantacji i na miejscu dokonują szybkiej analizy pod kątem zawartości suchej masy (z dokładnością do 1%), a także skrobi;
  2. obrazowanie satelitarne na platformie Agrility – zdjęcia satelitarne wskazują różne strefy na plantacji w zależności od udziału suchej masy w roślinach. Zalecenia odnoszą się do konkretnych odmian znajdujących się w określonych stanowiskach. Zaletą tego rozwiązania jest możliwość szybkiego sprawdzenia dużych areałów, a wadą – mała liczba urządzeń.
Praktyczna wskazówka!

Zawartość suchej masy w kukurydzy można także oznaczyć domowym sposobem. W tym celu należy pobrać kilka przeciętnych roślin z pola (z pominięciem najlepszych i najsłabszych). Następnie rozdrobnić kukurydzę tak, jak robi to sieczkarnia, czyli pociąć łodygi, liście, kolby i uszkodzić każdy ziarniak. Do tego celu można użyć np. rębak do gałęzi lub sekator. Następnie trzeba dokładnie wymieszać uzyskaną sieczkę i pobrać próbkę o wadze 100 g. Taką próbkę należy wysuszyć w kuchence mikrofalowej, suszarce do grzybów lub piekarniku, a potem zważyć. Otrzymana wartość to aktualny udział suchej masy (%) w badanej kukurydzy. W przypadku suszenia w kuchence mikrofalowej należy do niej wstawić szklankę z wodą, żeby urządzenie nie uległo przepaleniu.

© Materiał chroniony prawem autorskim. Zasady przedruków w regulaminie.