Ciech ma nową formulację znanej substancji

Polski producent środków ochrony roślin Ciech Sarzyna zarejestrował innowacyjną i chronioną patentem technologię BGT. Co to oznacza dla użytkowników?
Nowa technologia BGT wpisuje się w proponowane założenia programu Komisji Europejskiej „Od pola do stołu” – Wojciech Babski.

Technologia BGT – „Better Glyphosate Technology” – służy do produkcji herbicydów bazujących na glifosacie. Ich skład pozwala na obniżenie o połowę dawki substancji czynnej na hektar w porównaniu do istniejących standardów przy jednoczesnym utrzymaniu dotychczasowej skuteczności. To pierwsza tak znacząca innowacja w obszarze formulacji glifosatu od 45 lat.

Firma Ciech zapowiada, że wprowadzi tę technologię na światowy rynek. Niedawno uzyskała rejestrację w Polsce i niebawem pierwszy produkt pojawi się w sprzedaży. W innych krajach Europy ma zadebiutować jeszcze w tym roku. Spółka docelowo zamierza wprowadzić technologię BGT na wszystkich najważniejszych rynkach, na których używany jest glifosat.

– Komercjalizacja technologii BGT to ważny element rozwoju naszego biznesu Agro oraz dywersyfikacji przychodów Grupy, dzięki czemu doskonale wpisuje się w realizację strategii biznesowej Ciech na lata 2019-21. Technologia ta stanowi odpowiedź na wyzwania współczesnego rolnictwa, które z jednej strony musi być coraz bardziej wydajne, co oznacza konieczność skutecznej ochrony upraw, a z drugiej musi sprostać oczekiwaniom regulatorów i konsumentów, związanym z ograniczaniem stosowania substancji czynnych.

Dawid Jakubowicz, prezes zarządu Ciech

Technologia BGT stanowi połączenie różnych adiuwantów i innych dodatków z glifosatem, które ułatwia przygotowanie cieczy opryskowej oraz zwiększa jej zatrzymywanie na powierzchni roślin i wnikanie substancji czynnej. Dzięki temu możliwe jest zmniejszenie dawki glifosatu nawet o 50% w porównaniu do rynkowych standardów, bez rezygnacji ze sprawdzonej skuteczności. Produkt zawiera także wbudowane zwilżacze oraz siarczan amonu, który często jest dodawany przez użytkowników osobno.

– Chcemy, aby produkt oparty na tej przełomowej technologii stał się kolejną flagową marką Ciech Sarzyna. BGT to technologia o ogromnym potencjale komercyjnym. Bardzo się cieszę, że jako pierwsza na świecie wprowadza ją od początku do końca Ciech Sarzyna – począwszy od etapu testów polowych przez rejestrację, uruchomienie produkcji na skalę przemysłową, aż po opracowanie strategii marketingowej i sprzedażowej.

Wojciech Babski, prezes zarządu Ciech Sarzyna i szef biznesu agro w Grupie Ciech

Producent uważa, że nowa technologia formulacji glifosatu wpisuje się w proponowane założenia programu Komisji Europejskiej „Od pola do stołu” („From Farm to Fork”), który zakłada m.in. obowiązek redukcji zużycia substancji czynnych w Unii Europejskiej do 2030 r. Dlatego rozwiązanie zaproponowane przez Grupę Ciech może stanowić najlepszy możliwy kompromis pomiędzy potrzebami nowoczesnego rolnictwa, a postawami proekologicznymi związanymi z realizacją postanowień Europejskiego Zielonego Ładu.

© Materiał chroniony prawem autorskim. Zasady przedruków w regulaminie.