Odmiany buraka KWS z nową cechą
Firma hodowlano-nasienna KWS uzyskała patent w zakresie nowej tolerancji na chwościka buraka. Cecha ta została wprowadzona za pomocą klasycznych metod hodowli.
Chwościk buraka to choroba grzybowa liści, która jest jedną z najbardziej szkodliwych w uprawie buraka cukrowego na świecie. Może ona powodować straty w plonach sięgające nawet 50%. Presja infekcji tej choroby na blisko 2/3 powierzchni uprawy buraka cukrowego występuje w stopniu średnim do wysokiego.
Znalezienie nowej cechy to kamień milowy w klasycznej hodowli buraka cukrowego. Jest to ważny wkład w zapewnienie rentowności całej uprawy.
dr Andreas Loock, szef hodowli buraka cukrowego KWS
Chemia już nie daje rady
Na początku lat 90. XX w. zwalczanie chorób buraka cukrowego odbywało się wyłącznie za pomocą niewielkiej grupy fungicydów. Głównym celem tych zabiegów był chwościk buraka. Od kilkunastu lat jednym ze sposobów, w jaki plantatorzy radzą sobie z chwościkiem buraka, jest wysiew odmian tolerancyjnych na tego patogena. Dotychczas naturalną tolerancję odmian uzyskiwano po wprowadzeniu genu warunkującego tę cechę, co często wiązało się z obniżeniem potencjału plonowania buraka cukrowego.
Niedawno niemiecka firma hodowlana KWS ogłosiła, że jej zespołowi badawczemu udało się zmienić tę zależność. Udało się wyhodować odmianę, która łączy w sobie zarówno wysoki poziom ochrony przed chwościkiem buraka, jak i wysokie plonowanie niezależnie od presji choroby. Na razie firma KWS będzie miała monopol na obrót odmianami o polepszonym plonowaniu i tolerancji na chwościka, bo swoje osiągnięcie zdołała opatentować.
Stosowanie fungicydów w krótkim czasie stało się tak powszechne, że po kilku latach stosowania środków z tej samej grupy chemicznej pojawiały się braki skuteczności. Działo się tak dlatego, że sprawca chwościka buraka – grzyb Cercospora beticola – szybko wykształcał odporność na niektóre substancje czynne.
Obostrzenia dla większości pestycydów
Kolejnym argumentem za rozwijaniem hodowli odpornościowej jest wprowadzanie coraz większych ograniczeń dotyczących stosowania pestycydów w rolnictwie. Decyzje są podejmowane na szczeblu europejskim i kraje członkowskie Unii Europejskiej muszą im się podporządkowywać. Stanowi to duże wyzwanie również dla plantatorów buraka cukrowego w całej Europie.
Przy wprowadzaniu nowej tolerancji na chwościka buraka hodowla KWS pośrednio wspomaga zrównoważone rolnictwo. Jest to niewątpliwie element strategii do uzyskania przewagi konkurencyjnej, który powinien właścicielowi odmian z taką cechą przynieść konkretne korzyści. Niewykluczone, że plantatorzy buraka zechcą szerzej po nie sięgać, ale za fakt opatentowania pewnie będzie trzeba więcej zapłacić.
Ochrona własności intelektualnej umożliwia innowacje takie, jak ta nowa cecha tolerancji na chwościka buraka. KWS chętnie podzieli się swoimi nowatorskimi rozwiązaniami z innymi podmiotami, np. udzielając licencji.
dr Peter Hofmann, członek zarządu odpowiedzialny za segment buraków cukrowych w KWS
Prace nad urynkowieniem pierwszych odmian są praktycznie na ukończeniu. Firma KWS poinformowała, że planuje wprowadzenie odmian z nowo odkrytą cechą tolerancji w Stanach Zjednoczonych i niektórych krajach Unii Europejskiej już wiosną 2021 r.