Kto zwyciężył w konkursie „Kukurydziane Inspiracje”?

Finaliści „Kukurydzianych Inspiracji” zaprezentowali nie tylko wysoki poziom techniczny, ale i dużą kreatywność w trakcie przygotowywania dań z kukurydzą.
Dominice Molendzie i Alanowi Józefiakowi z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu zwycięstwo zapewniło danie: „Kukurydziany raj”, czyli filet z kurczaka supreme z polentą, emulsją z kukurydzy, puree z popcornu oraz gołąbkiem z chorizo.

"Kukurydziane Inspiracje" to nowy konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych, który ma na celu promocję produktów spożywczych z kukurydzy oraz rozwijanie młodych talentów kulinarnych. Jego organizatorem jest Polski Związek Producentów Kukurydzy. Pierwszy finał wspomnianego konkursu odbył się niedawno w Serocku k. Warszawy. Tam o zwycięstwo walczyło pięć najlepszych zespołów ze szkół gastronomicznych z Bydgoszczy, Poznania, Radzynia Podlaskiego, Ropczyc oraz Tych.

– Wszystkie zespoły prezentowały imponujący poziom techniczny, praktyczne umiejętności oraz wyjątkową kreatywność w przygotowywaniu potraw opartych na kukurydzy. Różnice w punktacji między zespołami były niewielkie, co świadczyło o wyrównanym poziomie konkurencji.

Teresa Nowacka, Polski Związek Producentów Kukurydzy

Celem konkursu było przygotowanie jednego dania na słono albo na słodko, zawierającego minimum 50% kukurydzy. Należało użyć co najmniej dwóch różnych rodzajów produktów, np. popcorn, mąka kukurydziana, polenta lub kasza kukurydziana. Przepis musiał spełniać co najmniej jedno z następujących kryteriów:

  1. Oryginalny smak, dzięki połączeniu kukurydzy z innymi składnikami;
  2. Walory odżywcze i dietetyczne dzięki wykorzystaniu naturalnych właściwości kukurydzy;
  3. Łatwość przygotowania, dzięki wykorzystaniu produktów tanich i powszechnie dostępnych.

Oto lista zwycięskich zespołów pierwszej edycji konkursu "Kukurydziane Inspiracje":

1. miejsce: Dominika Molenda i Alan Józefiak
z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu;

2. miejsce: Natalia Goździk i Oskar Radoła
z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy;

3. miejsce: Amelia Słanek i Weronika Kula
z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach.

Wszyscy finaliści zaimponowali jury zarówno oryginalnym smakiem, wykorzystaniem walorów odżywczych kukurydzy, jak i łatwością przygotowania swoich dań.

Konkurs "Kukurydziane Inspiracje" został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom finału Konkursu!

© Materiał chroniony prawem autorskim. Zasady przedruków w regulaminie.