KR 2024: nowe odmiany ziemniaka

Lista zarejestrowanych w Polsce odmian ziemniaka jest bardzo długa i liczy ponad 400 pozycji. Jednak w praktyce poważniejsze znaczenie ma zaledwie kilkanaście odmian.
Tegoroczne ziemniaczane nowości odmianowe należą do grupy bardzo wczesnych, wczesnych i średnio wczesnych.  Zdjęcie: Dreczka

Pod względem dobrej opłacalności na czoło coraz bardziej wysuwają się rośliny okopowe. Jednak o ile w przypadku buraka cukrowego wzrost dochodowości obserwuje się dopiero drugi sezon, to ziemniak cieszy się nią znacznie dłużej, w szczególności konsumpcyjny. Nie powinna martwić też stabilizująca się powierzchnia jego uprawy (ok. 204 tys. ha w 2023 r.), gdyż tej stagnacji towarzyszy niezwykle dynamiczna specjalizacja.

Niewiarygodnie długa lista

Lista zarejestrowanych w Polsce odmian ziemniaka jest bardzo długa i liczy ponad 400 pozycji. Jednak fachowcy z branży ziemniaczanej twierdzą, że w praktyce poważniejsze znaczenie ma kilkanaście odmian. Warto pamiętać, że wybór producentów ziemniaka każdego roku poszerza się o nowe odmiany.

Wczoraj, 30 stycznia 2024 r. w siedzibie Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej obradowała Komisja ds. Rejestracji Odmian Ziemniaka. Efektem tego posiedzenia jest wydanie pozytywnej opinii dla 9 nowych odmian ziemniaka należących do grupy bardzo wczesnych, wczesnych i średnio wczesnych. Większość nowych kreacji pochodzi z krajowych hodowli HZ Zamarte i PMHZ Strzekęcino, które mogą się poszczycić długoletnimi tradycjami.

Bazując na opiniach wydanych przez Komisję ds. Rejestracji Odmian Ziemniaka, dyrektor COBORU wydał postanowienie o wpisaniu do krajowego następujących odmian:

  • Atlantic (Lind) – odmiana skrobiowa średnio wczesna. Plon ogólny na poziomie wzorca, plon skrobi poniżej wzorca. Przeznaczona głównie do produkcji chipsów;
  • Batory (PMHZ Strzekęcino) – odmiana skrobiowa średnio wczesna. Plon ogólny bulw oraz skrobi duży do bardzo dużego. Duża odporność na wirusa Y;
  • Begonia (HZ Zamarte) – odmiana jadalna bardzo wczesna. Typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy, o dobrym smaku. Plon ogólny i handlowy bulw po 40 dniach od wschodów duży, po zakończeniu wegetacji średni. Duża odporność na wirusa Y. Zalecana do uprawy na bardzo wczesny zbiór;
  • Colomba (HZPC) – odmiana jadalna bardzo wczesna. Typ konsumpcyjny sałatkowy, o dobrym smaku. Plon ogólny i handlowy bulw po 40 dniach od wschodów bardzo duży, po zakończeniu wegetacji średni do dużego. Zalecana do uprawy na bardzo wczesny zbiór;
  • Cyranka (HZ Zamarte) – odmiana jadalna średnio wczesna. Typ konsumpcyjny lekko mączysty, o przeciętnym smaku. Plon ogólny i handlowy bulw po dwóch latach badań duży. Duża odporność na wirusa Y;
  • Hajduk (HZ Zamarte) – odmiana jadalna wczesna. Typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy, o dobrym smaku. Plon ogólny i handlowy bulw duży, stabilny w latach badań. Duża odporność na wirusa Y;
  • Hestia (PMHZ Strzekęcino) – odmiana jadalna wczesna. Typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy, o smaku przeciętnym do dobrego. Plon ogólny i handlowy bulw duży, stabilny w latach badań;
  • Olga (HZ Zamarte) – odmiana jadalna średnio wczesna. Typ konsumpcyjny mączysty do lekko mączystego, o przeciętnym smaku. Plon ogólny i handlowy poniżej wzorca. Odmiana przeznaczona głównie do produkcji chipsów. Duża odporność na wirusa Y;
  • Tuluza (HZ Zamarte) – odmiana skrobiowa średnio wczesna. Plon ogólny bulw oraz skrobi duży. Duża odporność na wirusa Y.
© Materiał chroniony prawem autorskim. Zasady przedruków w regulaminie.