Wielopoziomowy warzywnik w Dubaju

Ile jest warta niezależność żywnościowa? Pokazuje to przykład z Dubaju, gdzie właśnie otwarto największą na świecie farmę warzywną w wielopoziomowym budynku.
Oddana do użytku w mieście otoczonym wodą i pustynią wielopoziomowa farma ma dostarczyć rocznie 1000 t świeżych warzyw liściowych.

Porozumienie zawarte 4 lata temu pomiędzy amerykańską spółką Crop One i liniami lotniczymi Emirates, doprowadziło do budowy i otwarcia największej na świecie pionowej farmy. Kilka dni temu ogłoszono zakończenie inwestycji, która pochłonęła 40 mln $. Dzięki niej powstał obiekt Eco 1, w którym będzie prowadzona uprawa takich warzyw, jak np. sałata, szpinak i rukola. Produkcję zorganizowano w wielopiętrowym budynku, gdzie ustawiono kilkupoziomowe półki o łącznej powierzchni sięgającej 33 ha. Obiekt znajduje się w pobliżu międzynarodowego lotniska Al Maktoum w Dubaju.

Import jest drogi i nieświeży

Dubaj to miasto zamieszkałe przez 3,3 mln mieszkańców. Jest położone nad Zatoką Perską, a z pozostałych trzech stron otacza je pustynia. Jest stolicą Zjednoczonych Emiratów Arabskich, których wyżywienie aż w 85% zależy od importu. Dział cateringowy słynących z wysokiego standardu linii lotniczych Emirates miewał problemy z dostawami świeżych warzyw na pokłady samolotów. Oddana do użytku farma ma to zmienić. Jej zdolności produkcyjne są oceniane na 1000 t rocznie (około 3 t dziennie). Taka ilość wystarczy do zaopatrywania kilku linii lotniczych, a ewentualne nadwyżki trafią do sprzedaży w ogólnodostępnych sklepach.

Z komunikatu wydanego przez inwestorów wynika, że produkcja warzyw odbywa się w technologii hydroponicznej (bez gruntu), gdzie zużywa się o 95% mniej wody niż jest to wymagane w klasycznej uprawie gruntowej. Jest to możliwe w zamkniętym układzie krążenia, gdzie woda parująca z podłoża i roślin ulega skropleniu i wraca do obiegu. Pozostałe 5% to woda zgromadzona w zbieranych warzywach, które opuszczają farmę.

Proces produkcji jest kontrolowany do tego stopnia, żeby zapobiec przedostaniu się do wnętrza wszelkich agrofagów (chwastów, szkodników i chorób). Ideą jest wyeliminowanie potrzeby stosowania jakichkolwiek środków ochrony roślin. Warzywa mają się nadawać do wysyłki bez konieczności ich mycia po zebraniu.

Kolejne inwestycje w toku

Wertykalna farma warzywna w Dubaju nie jest pierwszą, jaką wybudowała firma Crop One. Dyrektor generalny tej firmy Craig Ratajczyk pochwalił się, że w maju br. podobnie zorganizowaną farmę otwarto w Millis w stanie Massachusetts (USA). Natomiast w połowie przyszłego roku planowane jest otwarcie kolejnej wielopoziomowej farmy warzywnej o powierzchni 25 ha w Pensylwanii.

© Materiał chroniony prawem autorskim. Zasady przedruków w regulaminie.