Odmiany pszenicy ozimej w PDO 2020

Sporo już wiadomo o plonowaniu pszenicy ozimej w tym roku. Wzorzec w oficjalnych badaniach wydatnie się podniósł. Zobacz, jak się prezentują wstępne wyniki plonowania.
Wstępne wyniki tegorocznej serii PDO wywindowały wzorzec dla pszenicy ozimej na ponad 10 t/ha na poziomie intensywnym.  Zdjęcie: Dreczka

Są wstępne wyniki plonowania odmian pszenicy ozimej ze zbioru 2020. Na razie opracowano 65% zebranych wyników, a kompletne pojawią się za kilka tygodni. Wówczas mogą nastąpić niewielkie przetasowania. Bieżące opracowanie obejmuje oceny plonowania 50 odmian pszenicy ozimej zwyczajnej tylko za ostatni sezon.

W prezentowanej tabeli odmiany uszeregowano z podziałem na grupy technologiczne, a w ich obrębie według plonu ziarna uzyskanego na przeciętnym poziomie agrotechniki (a1). Jeśli wynik okazał się podobny, to następnymi wyróżnikami były plon na poziomie intensywnym agrotechniki (a2) oraz zimotrwałość.

W porównaniu do sezonu 2019 poziom wzorca na poziomie a1 wzrósł o 8,7 dt/ha, a na poziomie a2 o 9,5 dt/ha. Różnica plonowania wzorca pomiędzy poziomami w tym roku wyniosła 8,9 dt/ha. Zatem na każdy 1% różnicy plonowania przypada odpowiednio: 92 kg ziarna na poziomie a1 i 101 kg na poziomie a2.

Pszenica ozima – odmiany jakościowe chlebowe (A)

W grupie odmian jakościowych chlebowych (A) najlepsze wyniki plonowania uzyskała odmiana Opoka, a tuż za nią uplasowały się RGT Kilimanjaro i Linus. Do bardzo dobrych można też zaliczyć wyniki uzyskane przez odmiany RGT Metronom, Euforia i Formacja.

Pszenica ozima – odmiany chlebowe (B)

Grupa odmian chlebowych (B) zazwyczaj jest najliczniejsza. Pod względem plonowania na czele stawki uplasowały się odmiany KWS Donovan i RGT Provision, a także Venecja. Bardzo dobrze wypadła też odmiana mieszańcowa Hybery oraz Bosporus, RGT Specjalist, LG Keramik i RGT Bilanz. Warto też wspomnieć o odmianie Titanus, która dobrze zareagowała na wzrost intensywności agrotechniki.

Pszenica ozima – odmiany pastewne lub inne (C)

Z kolei najlepiej plonującą w grupie odmian pastewnych lub innych (C), według wstępnych ocen, jest odmiana Sikorka, a tuż za nią Tonnage. Na 3. miejscu uplasowała się odmiana RGT Treffer.

Niezależnie od tego, jak łagodna była ostatnia zima, uprawiając rośliny ozime w warunkach klimatycznych naszego kraju zawsze trzeba zwracać uwagę na zimotrwałość odmian. Rozpiętość ocen tej cechy jest bardzo duża. Generalnie nie ma na razie odmian, które uzyskują maksymalne oceny w skali 9°. W najlepszym razie trafiają się kreacje o zimotrwałości ocenianej na 6,0°. Warto pamiętać, że po surowej zimie 2012 r. większą uwagę przywiązuje się do tej cechy i od kilku lat w badaniach PDO raczej nie pojawiają się odmiany pszenicy ozimej, które uzyskują oceny poniżej 3,0°.

Spośród badanych ostatnio w PDO, w grupie odmian jakościowych chlebowych (A) najlepsze oceny zimotrwałości posiadają: Arkadia i Ostroga (6,0°), a następnie Euforia, Hondia i Lokata. Natomiast słabiej oceniane są Apostel i KWS Firebird (3,0°).

W grupie odmian chlebowych (B) najlepszą ocenę zimotrwałości obecnie posiadają odmiany Medalistka i LG Jutta (5,5°). Słabsze oceny posiadają: KWS Donovan, Titanus, Hybery i Rivera (3,0-3,5°).

W grupie odmian paszowych i pozostałych (C) nie pojawiły się odmiany z dobrą oceną zimotrwałości. RGT Treffer i Lawina mają średnią zimotrwałość (4,5°), a najniższe oceny w tej grupie mają odmiany Sikorka i Frisky (3,0°).

© Materiał chroniony prawem autorskim. Zasady przedruków w regulaminie.