Odmiany pszenicy miewają różne walory

Odmian spełniających wszystkie kryteria na razie nie ma. Ale jeśli w hodowli odmian dojdą kiedyś do głosu metody inżynierii genetycznej, to może to się stać osiągalne.
Od odmian pszenicy ozimej obok wysokiego i stabilnego plonowania coraz bardziej wymaga się tolerancji na różne warunki stresowe – Mateusz Hachuła, menadżer roślin zbożowych RAGT.  Zdjęcie: Dreczka

Jeszcze kilka tygodni temu odmiany zbóż można było podziwiać na polach. Teraz bazując na informacjach zdobytych z różnych źródeł trzeba dokonywać wyborów. Jednym z większych wyzwań jest decyzja dotycząca pszenicy ozimej. Trzeba tutaj umieć znaleźć kompromis pomiędzy wydajnością i jakością plonu, zimotrwałością, odpornością na wyleganie oraz najważniejsze choroby, a w szczególności podstawy źdźbła.

Najpierw plonowanie i zimotrwałość

Szeroką paletą odmian pszenicy ozimej o znacznym zróżnicowaniu cech dysponuje firma hodowlano-nasienna RAGT. Przedstawiciele tej firmy niezmiennie radzą zwracać uwagę przede wszystkim na plonowanie, jakość ziarna i zimotrwałość. Te parametry są istotne zawsze. Natomiast przydatność do wczesnych lub późnych siewów, a także wrażliwość na inne warunki stresowe, zależą w największym stopniu od stanowiska, w jakim pszenica będzie uprawiana.

Ścisłą czołówkę pod względem plonowania i jakości tworzą odmiany Linus, RGT Diplom i RGT Kilimanjaro z grupy jakościowej chlebowej (A) oraz RGT Provision – chlebowa (B). Odmiany te cechuje też dobra zimotrwałość oceniana na 4-4,5. Spośród nowych odmian wyróżnia się tu RGT Ritter, który posiada wysoką zdolność regeneracji uszkodzeń po zimie.

Wzrost cen skupu w ostatnim roku zachęca do zwiększenia areału zasiewów pszenicy ozimej. W praktyce wiąże się to z uprawą pszenicy po innych zbożach lub nawet po sobie. Do takich warunków zdaniem specjalistów z firmy RAGT dobrze przystosowane są odmiany RGT Bilanz, RGT Specialist i Linus, które cechują się wysoką odpornością na choroby podstawy źdźbła.

Nie brakuje też sytuacji, kiedy pod pszenicę wybiera się gleby słabsze i dość często nękane niedoborami wilgoci. Do uprawy w takich stanowiskach z oferty RAGT polecane są Linus, RGT Kilimanjaro, RGT Metronom, RGT Depot, RGT Bilanz i RGT Ritter.

Do wczesnych i późnych siewów

Kolejny aspekt agrotechniczny, którym zarządza sam rolnik, to wybór terminu siewu. Od kilkudziesięciu lat wiadomo, że odmiany wykazują tu różną przydatność. Na wczesny siew dobrze reagują zwłaszcza odmiany RGT Sacramento i RGT Borsalino, które również wcześnie dojrzewają do zbioru. Natomiast do opóźnionych i późnych siewów lepiej nadają się odmiany RGT Depot, RGT Kilimanjaro, RGT Provision, RGT Reform i RGT Ritter.

Warto pamiętać, że w Polsce skup ziarna odmian jakościowych chlebowych (A) i chlebowych pszenicy (B) odbywa się na podobnych zasadach. Dlatego wybór odmian należących do obu tych grup trzeba traktować równorzędnie. Natomiast z powodu położenia geograficznego zawsze trzeba zwracać uwagę na zimotrwałość. Z kolei odporność na choroby podstawy źdźbła zyskuje na znaczeniu w przypadku uprawy w monokulturze. Tutaj rolnik ma pełną świadomość warunków, jakie wybiera dla rozwoju roślin.

© Materiał chroniony prawem autorskim. Zasady przedruków w regulaminie.