Zatrzymaj chwościka!
Chwościk buraka wykorzystuje ciepłą jesień i nadal atakuje buraki cukrowe, które jeszcze przez najbliższe tygodnie pozostaną na polu. Co zrobić, żeby nie tracić na plonie?

Chwościk buraka jest najpoważniejszą chorobą buraka cukrowego. Powoduje znaczne straty plonów korzeni i cukru. Presja choroby przy ciepłej jesieni może trwać praktycznie niemal do końca wegetacji. Wybór skutecznych rozwiązań chemicznych do walki z tą chorobą ostatnio bardzo się zawęził. Plantatorzy buraka zadają sobie pytanie o to, co można jeszcze zrobić, aby nie stracić na plonie?
Rozwiązanie niechemiczne do walki z chwościkiem buraka
Wysiłki nad poszukiwaniem nowych rozwiązań przyniosły efekt. Polska firma Uni-Farma opracowała środek biobójczy SILVEREST, który zawiera srebro w formie zobojętnionych nanocząsteczek. Warto pamiętać, że właściwości bakterio-, grzybo- i glonobójcze odkryto już w czasach Hipokratesa. Jednak potrzebna była technologia umożliwiająca optymalne rozdrobnienie tego pierwiastka w roztworze, aby silnie zredukować jego dawki z zachowaniem maksymalnych biobójczych właściwości względem wymienionych sprawców chorób.
Skuteczność koncentratu SILVEREST w ograniczaniu szczepów chwościka buraka została niedawno sprawdzona w badaniach laboratoryjnych, które przeprowadzono w Terenowej Stacji Doświadczalnej w Toruniu należącej do Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu. Seria doświadczeń wykazała, że już dawka 0,2 l/ha tego preparatu hamuje rozwój chwościka na poziomie przekraczającym 70%. Taki wynik dla produktu, który nie jest chemicznym syntetykiem, należy uznać za bardzo dobry.
Na szczepy podatne i odporne
Badania również wykazały, że koncentrat SILVEREST w jednakowym stopniu ograniczał szczepy grzyba Cercospora beticola (wywołujące chwościka) zarówno podatne, jak i odporne na fungicydy pochodzenia chemicznego. Tę właściwość warto wykorzystać zwłaszcza na tych plantacjach, gdzie z chwościkiem nie można sobie dać rady. Producent podaje, że dawka 0,2 l/ha koncentratu SILVEREST kosztuje ok. 55 zł/ha.