Piętrowe plantacje pod dachem

Niektóre warzywa można już produkować na dużą skalę przez cały rok. Są już technologie, które potrafią obyć się bez pola i słońca oraz wyeliminować szkodliwe zjawiska.
Zamknięte, wielopoziomowe obiekty z kontrolowanym klimatem umożliwiają produkcję niektórych warzyw przez cały rok.  Zdjęcie: Nordic Harvest

Niektóre działy produkcji roślinnej wcale nie potrzebują zwiększenia powierzchni gruntu, aby zwielokrotnić wydajność. Pojawiają się kolejne doniesienia o uruchomieniu nowoczesnych obiektów, w których produkcja roślinna prowadzona jest w dużych, zamkniętych obiektach, gdzie sztucznie reguluje się mikroklimat. Użycie sztucznego oświetlenia umożliwia wielopoziomowe sytuowanie upraw. Takie urządzenia są znane od dziesięcioleci, ale były wykorzystywane tylko na skalę laboratoryjną przez naukowców.

Na zwielokrotnionej powierzchni

Duński start-up i firma technologiczna z Tajwanu donoszą, że kończą budowę największej i najbardziej wydajnej wielopoziomowej plantacji warzyw w Europie. Przy pełnej wydajności obiektu możliwe będzie wyprodukowanie do trzech ton warzyw dziennie. Uruchomienie produkcji ma nastąpić na początku 2021 r.

Piętrowa uprawa jest prowadzona bez udziału gleby i światła słonecznego. Podstawę stanowią wielokondygnacyjne budynki, gdzie każdą kondygnację dzieli się jeszcze na kilka do kilkunastu poziomów. Założenie jest takie, żeby zbiory można było uzyskiwać przez cały rok. Takie instalacje mogą powstawać wszędzie, ale największy sens mają w dużych miastach lub na ich obrzeżach. Dzięki temu rynek zbytu jest bardzo blisko. Jednak ceny żywności produkowanej w taki sposób są stosunkowo wysokie, bo gospodarstwa zużywają dużo energii, zwłaszcza sztucznego światła. Taka farma funkcjonuje już od roku w Londynie.

Obecnie największa piętrowa plantacja warzyw w Europie powstaje na terenie przemysłowym ok. 20 km na zachód od Kopenhagi. Jej powierzchnia wyniesie 0,7 ha. Pierwsza część farmy jest już gotowa, a reszta powinna rozpocząć produkcję do końca 2021 r.

Na razie warzywa liściowe

Na 14 piętrach będzie prowadzona uprawia 20 gatunków roślin, w tym m.in. sałaty, szpinaku, rukoli i ziół (mięta i bazylia). Znaczną część obsługi wykonują roboty. Odpowiednią technologię (oprogramowanie i oświetlenie) dostarcza tajwańska firma specjalistyczna YesHealth Group.

Duże plantacje wielopoziomowe z trudem powstają w Europie. Natomiast w Azji i Stanach Zjednoczonych zrobiły już sporą karierę. Duńska firma Nordic Harvest nie jest jedyną w Europie, która chce rozwijać takie rolnictwo. Pewien start-up z Monachium zbudował podobną farmę w Kuwejcie o łącznej powierzchni 0,34 ha.

© Materiał chroniony prawem autorskim. Zasady przedruków w regulaminie.